Memperkenalkan.....
Cik Limau Purut.. yang belum pernah berbuah... daunnya saja menjadi mangsa..
Yang ini... Si Daun Kunyit... yang memang wangi baunya kalau masukkan dalam rendang... buat ulam pun sodap!!!
Ini pula, Daun Pandan yang maintain langsing tubuhnya...
Ini Dill... sedap kalau campur dalam masakan udang. (resepiku sendiri... tumis bawang putih dengan butter, masukkan bawang Holland yang dipotong dadu, masukkan sedikit cili padi yang dipotong halus, masukkan udang... goreng sampai masak, masukkan garam..masukkan daun dill- letak banyak2 tau, biar kuar aromanya- dan seterusnya masukkan perahan lemon)..
Ni, siapa tak kenal, Sang Serai... kita buat masak kan? My other half buat drink... caranya; ambil daun serai anggaran secekak, cuci bersih, rebus. dah masak, tapis, campur gula/madu. minum lah...boleh kurangkan angin dalam badan... (sebab tu kalau perati betul2.. dah lapang je daun serai ni)
Ha ni pulak, daun Kemangi. Selalunya omak den masak dgn torung tolunjuk. Mak aii... sodap ea...
Ni sepupu Kemangi... si Daun Selasih/ Basil. Kalau masak Lala goeng oyster... dah nak angkat nanti, baru masukkan daun ni.. perghhh... terangkat beb!!
Ha, ni anak omeh den.. Toghung Tolunjuk.. Ha tengok tu, buahnya... tak macam jari telunjuk ke tu...? tapi jari telunjuk sapo pulak yg gedabak macam tu eh?
Setakat ni dulu lah... aku memperkenalkan pengarang jantung aku kali ini... daa...